‘AKUSTIK’ JADIKAN JANTUNG BUAT KONSERT TUJUH VIBRATO GITAR.

0

Tinggal hanya lebih kurang satu minggu lagi Konsert Tujuh Vibrato Gitar akan dilaksanakan. Kesemua ahli muzik serta penyanyi giat menjalankan sesi latihan di studio bagi melancarkan konsert yang dianggap julung-julung kali diadakan dengan menampilkan tujuh orang ‘gitaris’ diatas satu pentas.

Boleh dikatakan konsert ini merupakan sejarah muzik tanah air bilamana seramai tujuh ‘gitaris’ digabungkan di satu pentas. Menurut Joe Branko selaku tunggak utama konsert ini, beliau bekerja keras dalam menyusun setiap lagu yang akan didendangkan agar setiap lagu mendapat sentuhan setiap ‘gitaris’ yang beraksi.

“Saya dan rakan-rakan nak ‘pecah kepala’ ni untuk buat susunan lagu supaya konsert ini berjaya. Syukur semuanya berjalan lancar dan sekarang sudah lengkap, cuma kami nak melancarkan je lagu-lagu tu”. ujarnya.

Ditanya mengenai ahli muzik lain.. semuanya telah siap sedia dengan latihan yang telah dijalankan serta dan ada juga yang masih gugup dengan konsert ini.

Kalau gugup tu memang hari-hari saya datang ke studio akan rasa gugup, tapi ahamdulillah abang-abang lejen ni ada, kalau ada salah diaorang akan ‘guide’. Dekat situ sya rasa mudah lah.. tu yang rasa best tu”…ujar Muzza.

Menurut penyanyi Muss yang bolah dianggap lejen dalam bidang seni suara “Memang berbeza kali ini sebab ada tujuh gitaris jadi susunan lagu nanti banyak beza dan ada yang diluar jangkaan saya, ada yang kejutan..jadi bila kami persembahkan diatas pentas akan menjadi sesuatu yang kami sudah rancang, jadi benda tu akan jadi kejutan buat penonton. Saya harap benda tu menjadilah”…uajrnya.

Ditanya pula pendapat Jemboo, “banyak susunan lagu dibuat dari lagu asal atas pemintaan Jo Branko dan konsep Tujuh Vibrato ni, syukur kami dah bersedia kesemuanya”. ujarnya.

Ditanya mengenai susunan lagu, Jo Branko menjawab “dia macam buat lagu baru,semuanya kena baru tapi melodi lagu tu kami kekalkan. Tapi saya dah biasa dengan ahli muzik lain yang banyak pengalaman. Setiap lagu tu nanti semua macam lagu barulah.Apa yang boleh dianggap kelain pada konsert itu nanti ada persembahan Akustik selama lebih kurang 30 minit yang saya anggap sebagai ‘jantung’ konsert tu nanti”. ujarnya.

Konsert Tujuh Vibrato Gitar akan diadakan pada 03 November 2023 bertempat di Zepp,KL jam 8.00 malam menampilakn Jo Branko, Kidd, Man Keedal, Shah SLAM, Jemboo, Muzza dan Anis selaku gitaris utama, Muss, Dato’ Hattan dan Lan Solo selaku penyanyi serta diiringi pemuzik Barbarik.

Tempahan tiket boleh layari: www.tix-box.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *