KUMPUL LEBIH RM43,000.00 PADA ACARA AMAL OLEH FAIZAL TAHIR SEBAGAI TANDA SOKONGAN KEPADA PALESTIN.

0
Antara barang peribadi Faizal Tahir yang berjaya di lelong pada program amal itu. Foto: Azuddin Ahmad Zin.

Faizal Tahir melalui gerakan kemanusiaan beliau, iamFaithmen dan syarikat rakamannya, Faithful Music bakal menganjurkan Faith4Palestine, sebuah acara amal yang bertujuan untuk mengumpul dana bagi bantuan kemanusiaan Palestin dan sebagai tanda menzahirkan solidariti rakyat Malaysia bersama dalam isu ini. Acara amal ini akan menampilkan persembahan akustik oleh Faizal Tahir dan artis jJemputan, sesi rakaman podcast dan lelongan amal barangan peribadi beliau. Faith4Palestine yang berlangsung pada 12 November 2023 di Royale Chulan, Damansara dari jam 2 petang hingga 4 petang.

Sesi perbincangan terbuka (podcast) bersama Faizal Tahir & Nadir Al-Nuri (Cinta Gaza Malaysia). Foto: Azuddin Ahmad Zin.

Tiket dijual pada harga RM99, dengan semua keuntungan dari kutipan akan disalurkan terus kepada tabung bantuan Palestin melalui rakan pertubuhan bukan kerajaan — Cinta Gaza Malaysia. Objektif utama Faith4Palestine adalah untuk mendidik masyarakat tentang sejarah panjang bumi Palestin seria memberi bimbingan tentang bagaimana kita boleh membantu dalam tindakan secara kolektif. Acara ini bertujuan untuk menerangkan cabaran berterusan yang dihadapi oleh rakyat Palestin dan memberi pencerahan langkah-langkah positf dalam membantu mereka di sana. Pada majlis tersebut beliau berjaya mengumpulkan sebanyak RM43,806.21 hasil dari jualan meja dan lelongan barangan peribadi.

Persembahan Akustik dari Faizal Tahir & Syamel. Foto: Azuddin Ahmad Zin.

Meneroka peluang penajaan atau menyediakan sumbangan. Faizal Tahir berkata, “Ini bukanlah acara hiburan semata-mata. Kami adakan sesi perbincangan terbuka (podcast) bersama Cinta Gaza Malaysia dan juga bidaan barangan peribadi saya. Faith4Palestine adalah satu usaha untuk membaniu keluarga kita yang sekarang ini sangat memerlukan bantuan dan perhatian. Semoga yang hadir dapat sesuatu yang berfaedah selepas mereka pulang ke rumah.” “Muzik adalah satu elemen yang penting dalam kita meyampaikan mesej. Saya sentiasa pastikan setiap lagu yang saya buat membawa maksud yang positif dan dapat memberi sesuatu kepada komuniti.”, tambahnya lagi.

Faizal Tahir menyerahkan hasil kutipan kepada Nadir Al-Nuri (Cinta Gaza Malaysia). Foto: Azuddin Ahmad Zin.

Rakan Tempat & Rakan Radio: Kami mengucapkan terima kasih kepada Royale Chulan Damansara dan Media Prima Audio (Hot FM, Kool 101, Molek FM) atas sokongan mereka dalam menjadikan Faith4Palestine menjadi kenyataan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *