PERIKSA DAN ADVOKASI KEPADA PENIAGA DAN PENGGUNA SEPANJANG SKIM HARGA MAKSIMUM MUSIM PERAYAAN TAHUN BARU CINA 2023

0

Tuan Mohd Zuhairi bin Mat Radey-Pengarah KPDN Selangor mengetuai pemeriksaan tahap kesediaan dan kerjasama pematuhan peniaga. Kredit Foto: KPDN Selangor.

KAJANG, 19 Januari 2023 –

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Selangor dengan kapasiti 195 Penguat Kuasa meliputi Pejabat Negeri Shah Alam, Cawangan Petaling Jaya, Gombak, Kajang, Sepang, Kuala Kubu Bharu dan Kuala Selangor serta 67 Pegawai Pemantau Harga (PPH) komited menyelia pematuhan peniaga di Selangor menjual barangan harga terkawal di bawah Skim Harga Maksimum
Musim Perayaan (SHMMP) Tahun Baru Cina (TBC) 2023 yang mula berkuatkuasa sejak 15 Januari dan berakhir pada 29 Januari 2023 ( 15 hari berkuatkuasa).

Selaras dengan berkuatkuasanya Skim ini, satu pemeriksaan dan tinjauan pematuhan SHMMP TBC 2023 dilakukan bertempat di Pasaraya AEON, Cheras Selatan, Balakong, Selangor.

Pemeriksaan diketuai oleh Tuan Mohd Zuhairi bin Mat Radey selaku Pengarah KPDN Selangor serta dihadiri bersama Tuan Mohd Khairi bin Jamaludin, Ketua Pegawai Penguat Kuasa Negeri. Turut menyertai pemeriksaan, Tuan Mohd Shahran bin Mohd Arshad, Ketua Sektor (Operasi), Seksyen Penguat Kuasa, Tuan Md Zaki bin Samad, Ketua Sektor (Pencegahan), Seksyen Penguat Kuasa, Tuan Ruhaizad bin Zahari, Ketua Penguat Kuasa KPDN Kajang dan Pegawai Kanan KPDN Selangor.

Tujuan pemeriksaan adalah untuk membuat tinjauan tahap kesediaan dan kerjasama pematuhan peniaga di bawah penguatkuasaan Skim ini. Pada masa yang sama, pasukan pemeriksaan berpeluang mendekati peniaga dan wujudkan libat urus serta advokasi bersama peniaga. Libat urus dan advokasi ini dapat membantu peniaga memahami dan mematuhi penguatkuasaan Skim serta perundangan yang
dikuatkuasakan.

Pada masa yang sama, KPDN Selangor dapat mendengar reaksi balas pengguna secara real-time berhubung pelaksanaan Skim ini dan pasukan pemeriksaan dapat memberikan advokasi kepenggunaan secara terus kepada pengguna yang berkunjung di lokasi pemeriksaan. Pemeriksaan seperti ini merupakan gerak kerja berterusan sepanjang tempoh pelaksanaan Skim berkuatkuasa bagi memastikan prestasi pematuhan peniaga di peringkat runcit dan borong konsisten berada pada tahap yang baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *